2016. dec 11.

5 legfurcsább karácsonyi szokás a világon

írta: PinkDots
5 legfurcsább karácsonyi szokás a világon

A karácsonyt a világ igen nagy részén valamilyen formában megünneplik, még akár a nem keresztény emberek is, mint egyfajta nem vallásos hagyományt. A legfurcsább karácsonyi szokások közt, viszont olyan dolgok, vagy lények is szerepet kapnak, amiről sosem gondolnánk. Ezek sokszor mesébe illőek, de nem mindegyik épp egy aranyos történet.

Lássuk tehát a legfurcsább hagyományokat!

Japán

japan-419435.jpghttp://www.express.co.uk/life-style/food/628477/Japanese-KFC-Japan-Christmas-day-dinner-turkey

Ugyan a lakosságnak mindössze csak 1%-a keresztény, a karácsonyt ők is megünneplik. Mivel a nagy többség számára ez nem vallási ünnep, így inkább a Valentin naphoz hasonlít, és mindössze egy napig ünneplik, december 24-én. Ezen a napon minden a társaságról és az ismerkedésről szól Japánban. Úgy tartják, hogy ha valaki ilyenkor magányos, akkor egyedül fogja tölteni a következő esztendőt. 
Egy másik érdekes szokás, hogy a hagyományos karácsonyi vacsora a KFC-s csirke. A KFC még 1974-ben találta ki a ,,Karácsonyra Kentuckyt!” szlogent, ami olyan hatalmas sikert aratott, hogy a karácsony, és a KFC-s sült csirke teljesen összefonódott egymással. Hogy miért éppen csirke? Mert a japánok nem ismerik a pulykát. A karácsonyi japán desszert pedig egy kurisumasu keeki nevezetű sütemény, ami vaníliás piskótából és tejszínhabból készül, a tetején eperrel és csokoládédíszekkel.
A japánoknál még érdekes szokás, hogy nem karácsonykor, hanem év végén ajándékoznak oseibo alkalmával, ami főként a tanárokat, a főnököket, és a családi barátokat érinti. Karácsonyi ajándékot általában csak a szerelmes párok, a barátok, valamint családon belül főleg a gyerekek kapnak. Japán ez idő tájt fényárban úszik, ugyanis amit csak lehet, azt kivilágítanak.

Forrás: http://www.eletforma.hu/hirek/az-5-legfurcsabb-dolog-karacsony-maskeppen-japanban/

Spanyolország

traditional-caganer.jpghttps://everythingcatalan.wordpress.com/2012/12/25/the-caganer-the-pooping-figure-in-the-nativity-scene/

A spanyolok december 8-án egy festett arcú farönköt (Cagatio) tesznek az asztalra, betakarják, és ételekkel hizlalják, mivel a hiedelem szerint ő ,,tojja” az ajándékokat. Ez főképp Spanyolország katalán részen nagyon elterjedt. Nagy hagyomány még a december 22-i lottóhúzás, ahol 4 millió euró a főnyeremény, és az első szelvényeket már július elején elkezdik árusítani. Ez már a XIX. századtól bevett szokás Spanyolországban.
A betlehem állítása nagyon elterjedt, még a karácsonyfánál is népszerűbb az országban. Minden városnak és községnek van betleheme, ami akár élő színészekből és állatokból is állhat, és a városok sokszor versenyeznek egymással, hogy melyik a legszebb. A gyerekek karácsonyi éneklése az utcán a “villancico” is nagyon sok helyen előfordul, ezzel pénzt, vagy cukorkát keresve. December 25-e a rokonlátogatás, és ajándékozás, bár itt még csak kisebb ajándékokat adnak egymásnak, az igazi ajándékok január 6-án, Háromkirályok ünnepén érkeznek.
A Cagatio fatörzshöz szorosan kapcsolódik a Caganer alak, ami egy letolt nadrággal guggoló 10 centis pásztor és paraszt szobra, amely épp nagy dolgát végzi. A két figura a betlehem hagyományos szereplői, csak talán kicsit másképp ábrázolva…

Forrás:  http://spanyolonline.cafeblog.hu/2013/12/21/spanyol-karacsonyi-szokasok/
              http://www.csaladesegeszseg.hu/ez-meg-az/unnepek/katalan-karacsony/

Izland

a000.jpg

http://hir.ma/18-2/a-retteges-karacsonya/596057

Nem éppen gyerekbarát hiedelmek, és szokások vannak Izlandon. Jólakötturinn, az izlandi Yule, azaz karácsony macskája nem egy aranyos cica, ugyanis bármikor felfalhatja az embereket. Különös veszélyben vannak a szegények, ők még esélyesebbek erre. A karácsonyi macska célja, hogy ezzel kemény munkára ösztönözze a gyerekeket. A macska támadása ellen úgy lehet védekezni, hogy a gyerek új ruhát kap karácsonykor. Ezért vannak különös veszélyben a szegény gyerekek, mert a teremtmény csak azokra támad, akiknek nem telik új ruhára. Ezzel is ösztönzi a gyerekeket, hogy segítsenek egymásnak azzal, hogy mindenkinek legyen karácsonykor egy új ruhadarabja. Ezt nagyon komolyan veszik, és ennek érdekében mindenki megtesz minden tőle telhetőt.
Másik hagyományos történet a Jólasveinarok trollokhoz kötődik. Ők az ókorban kirabolták az embereket, illetve rengeteg bajt okoztak karácsonykor, ám az évszázadok során annyira megszelídültek, hogy most már ők viszik az ajándékokat az izlandiaknak, valamint megbüntetik a rossz gyerekeket, akik minimum virgácsot kapnak. A Yule fiúk, karácsonyt megelőző 13 nap mindegyikén elrejtenek valamit a gyerekek cipőjében. Ajándékot, vagy rothadó krumplit, ami attól függ, hogyan viselkedett a gyerek az előző évben. Összesen 13 fiú van, akik más-más személyiséggel rendelkeznek. Jólasveinarok szokása az is, hogy ellopják a cipőt, ha valaki azt a ház előtt hagyja. És itt még nincs vége! A karácsonyi macska gazdája és a Yule fiúk anyja, Grýla. Az óriás azokat a gyerekeket eszi meg, akik nem engedelmeskedtek a szülőknek. Karácsonykor ételt és italt kell kitenni azért, hogy ezzel kenyerezzék le az izlandiak, akik remélik, hogy ízleni fog a nőnek a menü, különben a házban élőket eszi meg.

Forrás: http://cool.hu/2016/11/12/karacsonyi_hagyomanyok/

Görögország

kalikantzaros.jpghttp://wiki.phantis.com/index.php/Kallikantzaros

Kicsit talán kevésbé félelmetes hagyományok vannak, mint Izlandon, habár a gonosz teremtményektől a görögök sem menetesek. Gonosz manók, úgynevezett kallikantzaros-ok élnek a föld alatt. Karácsonykor bújnak elő onnan és csak január 6-án térnek vissza. A legenda szerint a manók csak éjszaka tesznek gonosz dolgokat, azonban van mód védekezni ellenük. Akiknek az otthonában van kandalló, egész éjjel égve hagyják a tüzet, hogy a manók a kéményen keresztül ne tudjanak bejutni a házba. Az is segít, ha disznóállkapcsot akasztanak a kandallóba, mert a manók félnek tőle. Mivel a manók az ajtón keresztül is be tudnak jutni a házba, a görögök konyhai szűrőt tesznek az ajtó elé. A manók, valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag, nem tudnak ellenállni a számolásnak, megpróbálják a szűrőben lévő valamennyi lyukat összeszámolni. A három szent szám a manóknál, így ha eljutnak ehhez a számhoz, egyszerűen meghalnak.

Forrás: http://www.dormeo.hu/article/a-legfurcsabb-karacsonyi-hagyomanyok

Svédország

9171521_31f9ca973608158969a218f92d0bae49_wm.jpghttp://fidelio.hu/tanc/2014/12/24/trollok_solymok_renszarvasok/

Egy nagyon furcsa hagyomány Svédországból ered. Egy Gavle nevű svéd városban karácsonykor az emberek felállítanak egy szalmából készült, hatalmas kecskét. Ez egy negyven éves hagyomány. Ám a turisták, és a város néhány lakója mindig megpróbálja felgyújtani azt. Ez karácsonyi szokássá vált. A kecskeégetés bűncselekmény, és börtönbe is lehet kerülni érte, ez azonban nem tartja vissza a gyújtogatókat. A lakók véleménye megoszlik a hagyományról. Egyik része büszke a hatalmas kecskére, míg másik része annak örül, ha azt sikerül felgyújtani. A kecskét őrzik, ezért a gyújtogatók különféleképp próbálnak a közelébe kerülni. Van, aki Mikulásnak öltözik, mások törpének, de vannak, akik égő nyilakkal próbálják eltalálni. A kecskét minden évben különböző módszerekkel próbálják megvédeni. Ez annyira népszerűvé vált, hogy a kecske a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. 1988 óta fogadni lehet, hogy a kecske életben marad-e, vagy mennyi idő kell ahhoz, hogy valakinek sikerüljön felgyújtania. Az eddig felállított 76 kecske közül a gyújtogatóknak 42 kecskét sikerült lángra lobbantaniuk.
Svédországban a karácsonyfa alá szinte mindenhol bekerül a szalmából készült kecskebak az ajándékok mellé. Az ajándékokat, melyeket kis versek kíséretében adnak át a gyerekeknek, Svédországban a Télapó hozza.
Van még egy nagyon furcsa svéd karácsonyi hagyomány. December 24-én délután három órakor a svéd családok mindegyike a tv elé ül, ekkor jön ugyanis (60 percben) Donald kacsa. És ez nem vicc! Kalle Anka (arrafelé így hívják a híres Disney figurát) 1960 óta parádézik ezen a napon a képernyőn. Nézettségi rekordja az elmúlt 54 évben 3,2 millió ember volt.  Ez azt jelenti, hogy minden harmadik svéd Kalle Ankát bámulta a tévében.

Forrás: http://www.origo.hu/karacsony/mashol/20141126-advent-svedorszagban.html
              http://www.dormeo.hu/article/a-legfurcsabb-karacsonyi-hagyomanyok

 

 

Szólj hozzá